De eikenprocessierups op natuurlijke wijze bestrijden!

 • Herpt
 • Events
 • De eikenprocessierups op natuurlijke wijze bestrijden!

Wat gaan we doen?

Een leuke duurzame activiteit voor jong en oud op de laatste zaterdag van de Herfstvakantie 19 oktober. Wij vragen alle inwoners van Herpt om samen te komen t.h.v. Buysenhof daar willen wij je uitnodigen om met je kinderen bloembollen te planten onder de eikenbomen aan de Achterweg. De bollen krijgen we van de gemeente, maar neem wel een eigen schep en/of spade mee!

Aansluitend nodigen wij je uit in het dorpshuis waar de kinderen samen met vader en/of moeder nestkastjes voor koolmezen mogen timmeren die daarna mee naar huis mogen om thuis in je tuin te hangen voor de koolmezen. Tiko BV zorgt voor de materialen, maar neem wel een hamer mee! Hier staat na alle inspanning ook nog lekker een gratis kopje koffie en limonade klaar.

Schrijf je in:

 • VoornaamAchternaam 
  Nieuwe rij toevoegen
  Klik op het + teken om een rij toe te voegen en op het - teken om een rij te verwijderen.
 • Zelf meenemen:

  • Schep/spade
  • Handschepje
  • Hamer

Hoe kan je rupsenoverlast voorkomen op een natuurlijke manier?

In de afgelopen jaren is uit onderzoeken bekend geworden dat eikenprocessierupsen veel natuurlijke vijanden hebben. Het aanmoedigen van natuurlijke vijanden is een interessante en veelbelovende ontwikkeling. Dit vraagt wel maatwerk en kennis van zaken. Er moet nog veel worden onderzocht en er is geen hapklaar standaard advies om de eikenprocessierups onder controle te houden.

In de tussentijd kun je toch al zelf aan de slag gaan met natuurlijke vijanden. We beginnen klein, leuk en simpel: bloembollen planten onder eikenbomen om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in het voorjaar te voorzien van voedsel en de koolmees uitnodigen in je tuin. En daarmee draag je ook bij aan de biodiversiteit in het dorp.

Wie zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups?

Larven van bijvoorbeeld gaasvliegen, sluipwespen en wantsen eten de rups. Ook verschillende vogelsoorten eten de rupsen graag, bijvoorbeeld kool- en pimpelmezen. Onderzoekers hebben pas geleden ontdekt dat koolmezen de rupsen eerst ontharen voordat ze de rups opeten. Dat doen ze door de rups flink tegen een tak te slaan. Door de stress schiet de rups zijn haren weg en is dan klaar om gegeten te worden.

Event Details