Ga vrijdagavond 15 juli mee op zoek naar vleermuizen

  • Herpt
  • Events
  • Ga vrijdagavond 15 juli mee op zoek naar vleermuizen

Onder leiding van Fons (Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden) maken we vrijdagavond 15 juli een heuse zoektocht door ons dorp. Ook voor de jeugd wordt dit een spannende tocht. Met behulp van een batdetector laten we ons leiden, op zoek naar… vleermuizen.
Startpunt: Dorpshuis. Starttijd: 21.00 uur.

 

‘In de schemering, vóór het om 21.55 donker is, worden vleermuizen actief. De nachtdieren hebben een geheimzinnige reputatie: je ziet ze niet en je hoort ze vaak ook niet. In Nederland komen zo’n 18 verschillende vleermuissoorten voor. Met een vleermuisdetector opstap gaan is een leuke manier om te ontdekken welke vleermuizen er in Herpt boven je hoofd vliegen. Elke soort heeft zijn eigen geluid, het vergt dus enige oefening om de soorten te onderscheiden.

 

Leuke weetjes over de vleermuis:

– De vleermuis is een beschermde diersoort in Nederland en is het enige zoogdier dat kan vliegen.

– Heb je last van muggen? Neem dan een vleermuis als huisdier. Eén beestje kan zo’n 1000 insecten per uur verorberen.

. Vleermuizen gebruiken liever hun oren dan hun ogen om een prooi te vangen. Door middel van een soort echo zendt de vleermuis geluiden af die weerkaatsen tegen voorwerpen in zijn omgeving. Zo weet het dier precies hoe ver zijn prooi van hem af is.

– Je hebt grote én kleine vleermuizen: de allergrootste kan met zijn vleugels gespreid wel 1.80 meter breed worden! De allerkleinste is slechts 16 centimeter breed.

– Vleermuizen zijn echte gezelschapsdieren. Een kolonie bestaat soms wel uit 500 vleermuizen!

 

Verloting vleermuiskasten

Na afloop van de wandeling worden tien vleermuiskasten (voor de winterslaap) onder de deelnemers verloot. Voor meer informatie zie website Vleermuizen algemeen | De Zoogdiervereniging

Ben je geïnteresseerd in een kast, laat het ons weten bij aanvang van de wandeling.

 

Aanmelden niet nodig

Vooraf aanmelden voor de wandeling is niet nodig. De jeugd kan meedoen onder begeleiding van een ouder.

We zien je graag op vrijdagavond 15 juli om 21.00 uur.

 

Werkgroep biodiversiteit van Duurzaam Herpt

 

 

 

Ook deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden en Het Groene Woud voor het project Dorpsnatuur in Heusden van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden, waar ook Herpt een onderdeel van uitmaakt.

Event Details