De werkgroep Herpts Digitaal Familiealbum is in 2019 begonnen met het verzamelen van oude Herptse foto’s. In de beeldbank van het Streekarchief zaten destijds slechts 45 foto’s uit Herpt. Ondanks corona is de werkgroep ijverig doorgegaan met het verzamelen, beschrijven en plaatsen van de foto’s op de website www.herptsdigitaalfamiliealbum.nl. Inmiddels hebben ruim 90 (oud) Herptenaren hun familiealbums aangeboden. De leden van de werkgroep selecteerden de bijzondere foto’s met personen, straten, gebouwen, verenigingen en evenementen. Via de website van de werkgroep komen de bezoekers in de beeldbank van het Streekarchief, waar de foto’s uitstekend bewaard blijven. Samen met de inwoners wordt op deze manier de Herptse geschiedenis door de eigen bevolking beschreven.
Een mijlpaal werd onlangs gepasseerd. De 1500e foto in het digitale album is gepubliceerd. Dat in slechts twee jaar tijd de vorige mijlpaal van 1000 foto’s naar 1500 foto’s is gerealiseerd is met name te danken aan de familie van amateurfotograaf Anton van Horen. Antonius Cornelius van Horen is geboren op 27 januari 1930 in Herpt als zoon van aannemer Thé van Horen (Herpt 1899 – Herpt 1972) en Marie van de Loo (Loon op Zand 1906 – ’s-Hertogenbosch 1974). Zij waren sinds 1934 ook de opvolger van uitbater Leentje van de Griendt van café De Ploeg aan de Heusdenseweg in Herpt. Zoon Anton treedt in de voetsporen van zijn vader en wordt ook metselaar en aannemer. Hij ontwikkelde daarnaast een grote liefde voor fotografie en was vanaf eind jaren 60 tot zijn overlijden in 1998 in Herpt een veel geziene gast bij activiteiten in het dorp. Maar niet alle foto’s uit zijn omvangrijke collectie zijn van Van Horen zelf. Van Horen maakte uiteraard zelf foto’s. Daarnaast was hij een verzamelaar van oude Herptse foto’s die hij kreeg van inwoners. Deze oudere foto’s dateren vanaf het begin van de 20e eeuw. Als hij de oude foto’s niet in bezit kon krijgen, maakte hij er kopieën van met zijn eigen fototoestel. Uit zijn nalatenschap van 1800 Herptse foto’s werden uiteindelijk ruim 300 foto’s geselecteerd die geplaatst konden worden in het Herpts Digitale Familiealbum. En het moge logisch zijn dat de 1500e foto een foto is van Anton van Horen zelf.
De 1500e
De werkgroep koos bijgevoegde foto uit de midden jaren 80. Het betreft landbouwer Mari (Marinus) Muskens met zijn paard en hooimachine aan het werk op Luttelherpt. Mari (Elshout 1919 – Herpt 2006) heeft samen met zijn vrouw Tina Muskens – Buijs (1918 – 2012) het boerenbedrijf zo lang als het fysiek mogelijk was voortgezet zonder verdergaande moderne mechanisering. In Herpt waren Tina en Mari een vertrouwd en rustgevend beeld van een van de laatst overgebleven boerenbedrijven in het dorp.
Meer foto’s
Het moge duidelijk zijn dat de werkgroep het niet bij deze 1500 foto’s wil laten zitten. Het aantal stijgt nog steeds gestaag. Vandaar de oproep aan iedereen die foto’s van Herpt heeft, het liefst van voor 1970, om contact op te nemen met een van de leden van de werkgroep: Ans Buys, Greet Buijs, Harry Hoefnagel, Theo Buijs of Leo Swaans. De J.F. van de Poelstichting heeft de werkgroep ondersteund met professionele apparatuur, zodat de foto’s goed gescand kunnen worden. Contactgegevens l.swaans@home.nl of 06-14725674.
De 1500e foto uit het Herpts Digitaal Familiealbum met Mari Muskens uit Herpt op zijn hooimachine aan het werk in Luttelherpt. (Foto: Anton van Horen)