Van de Voorzitter: “Maoskesdammers bekennen kleur…..”

Beste Maoskesdammers,

Als voorzitter van Stichting Jeugdcarnaval Maoskesdam ben ik ook dit jaar weer zeer blij en trots om samen met de werkgroep een belangrijk jaar voor Maoskesdam in haar carnavalsgeschiedenis te organiseren.

Er wordt namelijk in 2019 een belangrijk stukje historie geschreven voor Maoskesdam met het feitelijk kleur bekennen van Herpt, in haar hoedanigheid als klein, mooi durpske aan de Maas in tijden van dit katholieke volksfeest.

Een feest waar zotheid, spot en uitbundigheid regeert en iedereen die hieraan meedoet zijn of haar kleuren laat zien; zij het letterlijk in de variëteit van de schmink en kostuums, zij het figuurlijk in het demonstreren van de creatieve kunsten in de ontelbare lijst van activiteiten en optochten die georganiseerd gaan worden in alle steden en dorpen.

De belangrijkheid voor ons dorp in 2019, zit met name in het feit dat we met de nieuwe, vastgestelde kleuren, ROOD, WIT & GROEN, weer een stukje identiteit aanbrengen in het volledig herboren (jeugd)carnaval in Maoskesdam.

Met veel jaloezie hebben we de afgelopen jaren gekeken naar onze buurtgemeentes die sinds jaar en dag trots met hun eigen kleuren pronkten eenieder zich uitdossend in een kleurencombinatie van mutsen, sjalen, vlaggen, posters en carnavalswagens.

Als vrijwilliger van Stichting Jeugdcarnaval Maoskesdam is het mij de afgelopen jaren duidelijk geworden dat het in ons dorp heel lang niet duidelijk was wat deze kleuren zouden moeten zijn….

Derhalve hebben we als commissie vorig jaar het motto voor dit jaar 2019 al bekend gemaakt, namelijk “Maoskesdam Bekent Kleur” met daarbij het dringende verzoek aan iedereen om ons te helpen bij het bepalen van deze kleuren. Het is hierbij leuk te melden dat we allerlei soorten input hebben gekregen van onze dorpsgenoten, oud én jong, via mail en fysieke post, waarbij uiteindelijk de kleuren ROOD, WIT & GROEN telkens terugkwamen…

Deze terugkoppeling samen met een stukje eigen research, maakte het uiteindelijk ook niet moeilijk om dé kleuren voor dit kleurrijke dorp te bepalen: vanaf 2019 zal Maoskesdam altijd gekleurd zijn in ROOD, WIT & GROEN en zal met deze combinatie iets hebben van een pittoresk dorp aan het Hongaars Balatonmeer, óf, en dit zullen mensen vaker voelen, een romantisch Italiaans dorp met diezelfde vurigheid, lekker eten. lekker drinken en sfeer die we kennen van vakanties in de Zuid-Europese Laars.

Naast de nieuwe kleuren zijn er nog een aantal belangrijke zaken te melden die laten zien dat Maoskesdam voor een compleet vernieuwend jaar staat. In het jaar dat Maoskesdam haar kleuren bekent namelijk, zijn er maar liefst 23 kinderen die de Maoskesdam jeugd Raad van 11 vormen!

Het aantal van twee keer 11 kinderen plus nog eentje, laat nog maar eens zien hoe sterk carnaval leeft bij de oude en nieuwe Herptenaren. Deze enorm enthousiaste groep kinderen mag niet alleen haar kunsten en liefde voor carnaval laten zien in vlamnieuwe kostuums, maar ook in een vlamnieuwe Herptse carnavalswagen. Deze nieuwe wagen vormt een waar feest-schip die aan alle dorps- en gemeentegenoten het Krachtige en Kleurrijke Karakter van ons carnaval laat zien!!

Het wordt weer ‘n Mooi Maoskesdam jaar,

Groet,

Laurens Snoeren

Related Posts
Leave a Reply